Как да бъдем визионерът на Европа? | Инфографика

Да бъдеш председател на Съвета на Европейския съюз е възможност за развитие и голяма отговорност за всяка една държава. Особено за групата от новите страни членки, към които спада и България.

ВИЖ ОЩЕ: Председателство на Съвета на Европейския съюз | Инфографика

Нашата страна трябва да поеме председателството във втората половина на 2018 година и трябва да има сериозна подготовка. За да се опитаме да онагледим какво представлява процесът на рутинното председателство, ще ви представим някои основни статистически данни за Латвия.

Изборът на Латвия не е случаен, тя се присъедини през 2004 година в Общността и пое председателството на Съвета на ЕС в периода януари – юли 2015 година. След нея беше Люксембург, а сега председател е Холандия. Тъй като последните две страни са по-трудно съпоставими с България по ред причини, се спираме на сходната източноевропейска история между Латвия и нашата страна. Резултатите дават следната статистика:

• 181 дни продължителност на председателството
• 1680 организирани срещи и събития
• 1140 души администрация са директно включени в председателството
• 831 културни събития са проведени в 76 държави
• 800 журналиста от 40 страни посещават Рига по време на председателството


А какво трябва да направи България, за да се подготви за ротационното председателство?

Условия Успешно Председателство на България Съвета на Европа през 2018

Да бъдеш начело на Европа е възможност, която крие много потенциал за развитие на страната, на обществото. Но за да се възползваме от тази възможност, трябва да бъдем подготвени – от логистика, подходяща инфраструктура, администрация и способност да бъдем визионерите на ЕС за половин година.

Това предеседателство ще бъде възможност за България да покаже, че не е „втора скорост“. От нас зависи дали ще е така…

Join the Conversation