Как да презентираш успешно политика и общество?

Вярваме във визуализацията като инструмент за внушение и висока степен на възприемане и запомняне. Ето защо работим с инфографики. Те, в комбинация със сюжет и история, създават страхотна възможност за силно представяне – твое или на информация като цяло. #‎ИнфографикиЗаПоДобърСвят‬ е новата ни рубрика, съвместно с MAKE THEM – пространство за презентации, които променят света. Поканихме ги сами да разкажат малко повече за себе си!

Мишо, накратко какво е MAKE THEM?

MAKE THEM е пространство за хората, които искат да правят презентации, които променят света. Ще си кажете – как така презентациите ще променят света, малко сте се надхвърлили с изказванията. Но ако успеем да променим начина, по който един човек вижда целия свят, не променяме ли целия свят? И ако гледаме нещата от този ъгъл, не само можем да променим света, ами трябва да го правим много пъти. А презентациите са един от най-добрите инструменти за това.

По тази причина кръстихме и блога MAKE THEM – презентациите винаги ни карат да направим нещо или да преживеем нещо. В момента най-често това е да искаме да станам и да си излезем, или да подремнем – скуката и булетите взимат надмощие. Но нашата мисия е да променим това – да покажем на хората огромната сила, която се крие в една 15-минутна презентация, в която можем да накараме хората да се усмихнат, разсмеят, натъжат, обнадеждят, да повярват в нова идея, да пожелаят да я подкрепят, да си купят нещо, да помечтаят, да се променят.

    *Откриваме в нета и видео материал с Мишо:

Какво ви вдъхновява и коя е публиката на МАКЕ THEM?

Няма нищо по-вдъхновяващо да трябва да презентираш пред група хора, независимо по каква тема, да се подготвиш добре и да направиш незабравима презентация. Вдъхновяват ни запалените погледи на публиката, възможността да се докоснем до сърцата и умовете им, предизвикателството да предадем сложна информация по разбираем начин, да открием различна и неочаквана гледна точка към позната тема, да виждаме промяната, която една силна презентация носи със себе си.

А публиката на MAKE THEM са почти всички хора – от бизнес лидерите, през хората от държавните институции и неправителствените организации та час до учителите и учениците. Защото, нека сме честни, умението да презентираш идеите си по ясен, въздействащ и съобразен с аудиторията начин е едно от най-важните умения в днешния свят – и хората, които го притежават, постигат изключителни успехи.

Имаш ли любима публикация? Ти ли си авторът ѝ?

На мен лично ми е най-любимо интервюто с Алексей Каптерев, един от най-известните руски експерти по презентации. Беше страхотно да се докосна до неговия опит и да се посмеем малко по темата скучни презентации – оказа се, че това е болка за хората по целия свят. И ние малко се явяваме лечители на скуката, хирурзи, чиято основна цел е да изрежат булетите от слайдовете, за да имат те шанс за живот.

Сподели за екипа на MAKE THEM с две думи?

Създадохме MAKE THEM заедно с Кристин Ликаса и Деница Михайловска. Криси е нашите очи – един от най-добрите визуални експерти, с които съм работил – тя се занимава с всичко, свързано с визията, дизайна на презентации, визуализацията на данни и т.н. Дени пък е нашето сърце – нейните основни теми са емоционалната връзка с аудиторията и разказването на истории. Моята роля е да подпомагам стратегическото планиране на презентацията, измислянето на основната идея, структурирането и подготовката за изнасяне.

MAKE THEM Презентации и инфографики за по-добър цвят

MAKE THEM е посветен на вдъхновяващите прецентации, които за двигател на действие и промяна, което ние от SmartiGraphs много харесваме! Кои са 3-те златни правила на отличната презентация според теб?

Уф, само три ли? Добре, да го кажем така – ако нищо друго не направите, винаги се опитвайте във вашата презентация да има:
1/ Ясна структура, силни начало и край – винаги трябва да знаете как ще започнете и как ще завършите, и да сте го репетирали. И презентацията ви трябва да е добре подредена, за да оказва възможно най-силно емоционално въздействие.
2/ История – всяка сложна и суха информация се опитвайте да прекарвате през истории, така хората слушат внимателно и разбират по-лесно.
3/ Нещо незабравимо – за всяка презентация си задавайте въпроса “Кое е онова едно нещо, което хората никога няма да забравят от моята презентация” – и винаги планирайте този елемент внимателно.

Старатирахме заедно рубрика Инфографики за по-добър свят. Можеш ли да споделиш нещо за нея?

Много сме щастливи за тази рубрика, защото тя отразява общата ни страст по предаването на сложни идеи и данни по лесен за разбиране начин. В нея ще показваме всички прекрасни инфографики на SmartiGraphs – и те ще служат за вдъхновение както на тези, които се вълнуват от обществено-политически въпроси, така и на тези, които искат да станат по-добри презентатори.

Коя е първата ни публикация? Кога да очакват нашите приятели и втората ни обща тема?

Вече имаме две публикации в рубриката – като по повод предстоящите местни избори и двете са посветени на темата Общини. Първата хвърля светлина върху финансите на общините, а втората по много готин начин комбинира визуализация на данни и разказване на истории, за да обясни що е то децентрализация и как чрез нея можем да постигнем по-добро местно управление.

Мерси!

Join the Conversation