Готини, забавни и интересни сме! Така искаме да представяме и политиката

About SmartiGraphs

“Готини, забавни и интересни сме ние и така искаме да представяме и политиката!”

С такова настроение Владимир Василев предаде щафетата на презентаторите от SmartiGraphs, след като представи с няколко думи какво представлява нашия дигитален образователен портал.

Ели и Александра демонстрираха на практика как вплитаме инфографиките в политическия анализ. Темата на събитието #КАКВО #КОЙ #ЗАЩО – анализ на състав и перспективи пред новото правителство беше подложена и на активна дискусия от фантастичната публика. събитие SmartiGrpaphsСъбитието ни уважиха почти 40 души, които допринесоха не само с добри въпроси, но и с готовност влязоха в обувките на нашия екип и станаха част от креативния процес в SmartiGraphs – нарисуваха политиката през техните очи. Страхотно се получи!

“Малко са авантюристите, в икономиката още по-малко!” каза Александра относно влиянието на политическата криза върху икономическата такава. Акцентът беше и върху други въпроси, които са ключови проблеми, но не само не се адресират, но и се подминават целенасочено. Такива са демографският срив, емиграцията и интеграцията на ромските малцинства.

“Колко от вашите приятели си тръгнаха?” и “Колко пъти сте подминавали гледката на малко дете с ромски произход, което рови в кофите, без да вземете отношение?”. С тези въпроси Александра провокира публиката да се замисли колко адекватни и актуални всъщност са тези предизвикателства.

Защо в такъв случай оставаме безучастни?
Необходими са политики, които да надхвърлят един мандат! Убедени сме, че всеки има идеи за развитие. Въпросът на Александра беше Как да обединим нашите? Как за пропъдим кризата “като кукери”?

  • Борис Кънев от прекрасната ни публика днес зададе чудесен въпрос: Какво конкретно можем да предприемем ние като граждани? “За нас Smartigraphs Образователни инфографики е един вид решение – обществото трябва да има гражданско образование и то трябва да се случва, дори и да липсва в училище!”
  • Отново Борис веднага сподели с нас как той видя политиката преди и след нашата презентация. Творбата носи името From poo to purpose 😉 Виж я на нашата фен страница.
  • Иван Илиев също стартира интересна дискусия: “Защо според вас елитът не се опитва да обяснява политиката по начина, по който го правите вие. Защо вие вършите тяхната работа?”

Попитаха ни още и за бъдещето на нашия проект. Хареса ни как Александра сподели от сърце, затова цитираме дословно:

“За мен е лична кауза. Не искам да ме диктуват, без да разбирам. Ще се постараем проектът да стигне до най-много хора. Минимумът е да покажем, че тези теми ги съпътстват!”

Към края на събитието нашият Главен редактор Владимир сподели и една полезна формула. Провокираха ни с въпроса дали е реално да има толкова идеалисти и идеолози. За Владо правилната комбинация е правила + начин на мислене. За Александра ролята на политиката е да даде перспективата и да води хората. На финала пък Василена – Председател на Студентски клуб на политолога, призова:  “Бъдете романтични, идеалистични!”

Приготвили сме и снимки от събитието. Виж ги тук ◀

  •  

ЗОНА ЗА ОРГАНИЗАТОРИТЕ

▶ Студентски клуб на политолога е независимо и непартийно доброволно сдружение на студенти по политология от Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Чрез клуба ние целим да получим по-експертна квалификация по теми, свързани с изучаваната от нас специалност. Рамките на дейността ни включват реализирането на общественополезни проекти и инициативи, научно-образователни и научно-приложни програми, форуми и други формати по проблеми, засягащи политическия аспект. Партнираме си с други университетски сдружения, неправителствени организации и институции.

Web: www.politogy.eu
Face: /StudentsClubofPoliticalScience

▶ SmartiGraphs e дигитален портал, предоставящ достъпно и атрактивно гражданското образование, мотивирайки всеки да даде своя принос в посока на по-образованo общeство по отношение на теми, които засягат политиката и общността. Проектът стартира не на шега на 1 април 2013 г. с екип от двама души. Сега сме 12. Вярваме, че за да ангажираме, информираме и образоваме по-широка публика е ключово да имаме модерен и алтернативен подход. Ето защо разчитаме на иновативните графични изображения, наречени инфографики. Едни от мащабните ни кампании до този момент са посветени на Парламентарните избори 2013, Евроизбори 2014, НАПРАВИ ИЗБОР, Републикански бюджет, Енергетика, които намериха своето място в Капитал, VESTI.bg, Актуално, Nova News, MediaCafe, OFFnews, MoveBG, karoll, entrepreneur.bg, pravatami.bg, Българска история и други наши приятели. До момента SmartiGraphs има 116 публикации, които успяха да достигнат до над 100 000 души.

Вярваме, че можем да въведем иновация в информацията за по-образовано гражданско общество!

Web: www.smartigraphs.com
Face: /Smartigraphs

_________________________________________________________________________________________________
* Инфографика – иновативно графично изображение, което с помощта на елементи като илюстрации, диаграми и снимки позволява логически свързана информация да бъде 80% по-успешно представена и възприета

Join the Conversation