ТийНет Coolтурата (Инфографика)

Coolтура

ТийНет Coolтурата

Онлайн безопасност

Какво правят младите хора в инернет? Как се забавляват и в какви занимания прекарват времето си? С една дума каква е културата на младежите онлайн?

Питате се има ли изобщо такава? Разбира се! Българската линия за онлайн безопасност открехва вратата към интернет света на тийнейджърите.

Според данните за България от общоевропейското изследване EU Kids Online, младежите масово използват мрежата за общуване с техните приятели и познати, а не малка част и за да търсят нови приятелства. Почти всички, които имат достъп до интернет, се възползват от възможностите да слушат любимите си песни и да гледат филми. Информацията, която търсят, не е свързана само с техните лични интереси, но и с учебните им занимания. Нима интернет днес е една необятна „вируална библиотека“

И макар младите хора да са технологически грамотни от ранна възраст, дали са наясно какво да правят, когато възникне проблем за тях в мрежата? Неуспешните стратегии, които понякога младежите предприемат, са изчакването проблемът да се разреши от само себе си, като за него не се говори, или пък спирането на използването на интернет, докато проблемът отмине. Успешна се оказва в много случаи (про)активната позиция – да се сподели за случващото се с приятел, родител или човек, на когото имат доверие, както и целенасочено да се търси решение.

infographic-safe-internet

Задай въпрос и потърси решение на Българската линия за онлайн безопасност – 124 123.

Join the Conversation