История на местните избори. Как стигнахме дотук? (инфографика)

връзката между миналото и настоящето

Какъв ще бъде резултатът от местните избори, които ще се проведат на 25 октомври 2015 г.?

Това ще бъде може би най-актуалният въпрос в следващите седмици, а от всички страни ще изникват предполагаеми отговори, достигнати по какви ли не начини – от стандартните изследвания на обществени нагласи от социологическите агенции, през съмнителните предсказания на всевъзможни астролози, нумеролози и ясновидци, до множеството политологични анализи, направени на маса. И все пак, до навечерието на Димитровден всички тези възможни отговори ще са само прогнози.
Какво представлява прогнозата? По определение тя е научно обосновано предвиждане на бъдещето. Предварително знание. Изграждане на представа върху наличните тенденции, модели, трендове.
Правене на бъдеще от минало.

изборите в числа
Какво ни разказва статистиката?

В тази кратка статия ще се опитаме да изложим достатъчно информация (и съответно обяснения за изложените процеси и значението им), че да може всеки от читателите ни сам да състави своята прогноза за изхода от изборното съревнование. Данните, с които си служим, са публикувани в портала за изборни резултати в сайта на Централната избирателна комисия, който можете да разгледате тук. Дигитализирани са резултатите от местните избори през 2003 г., 2007 г. и 2011 г. Ние ще предоставим моментна картина на изхода от изборното съревнование за общински съветници в 27-те областни града за всяка от трите изборни години и ще направим коментар върху наблюдаваните промени и съответно как те се отнасят към цялостната картина на нагласите в страната.

Какво сочат данните?

Първото нещо, което прави впечатление, е липсата на управляващата в момента ПП „ГЕРБ“ в резултатите от 2003 г. Това е така, защото формацията е учредена през март 2006 г. като гражданско сдружение, а като партия – на 3 декември същата година. Таблицата показва появата или отпадането и на други политически актьори, но не отчита, например, промените в НДСВ.
Тъй като си говорим за избори, в българската политическа традиция обикновено се посочват победители, като това става на принципа колкото повече, толкова повече. Първа политическа сила през 2003 г. е БСП, следвана от СДС и управляващите НДСВ и ДПС. През 2007 г. ПП „ГЕРБ“ вече успешно се конкурира с, а в повечето големи общини дори и надминава БСП. Влиянието на НДСВ продължава да утихва, това на СДС – също. ДПС показва стабилната си мобилизация, а на политическата карта се появява ПП „Атака“ със заявка за предни позиции. 2011 г. окончателно увенчава „ГЕРБ“ с първото място за сметка на БСП, а и на останалите представители на дясното пространство, които губят значителна част от вота си (СДС и ДСБ, основните партии в Синята коалиция, събират по средно 2-3 мандата в областните градове и едва 8 мандата в столицата). „Атака“ така и не стига до почетната стълбица, почти незначително се свива влиянието и на ДПС, докато НДСВ почти се превръща в изчезващ вид.

И така, кой какво печели?

ПП „ГЕРБ“ печели званието ‚водеща политическа сила‘, Столетницата печели още 13 години неизменно участие в местните парламенти, макар и с понижено влияние, ДПС си печели славата на партия със стабилен, твърд електорат, а „Атака“ печели 15 минути слава.
Какви изводи можем да си направим от данните, поместени в изборния портал на ЦИК?
Все повече формации се записват за участие в местните избори. През 2003 г. техният брой е най-малък, но за сметка на това по-малко са и предизборните коалиции, а вотът е по-фрагментиран – големите партии и местните и регионални формации/коалиции не обират целия вот, на много места отделни независими кандидати, инициативни комитети или по-малки местни партии вземат по някой мандат. През 2007 г. вотът започва да се концентрира около по-известните формации (и на национално, и на местно ниво) и много по-малко партии вземат по 1 мандат. Основното противопоставяне е между Българската социалистическа партия, която постепенно губи своето влияние, и новопоявилата се ПП „ГЕРБ“, явяваща се на избори за втори път. По-значими са още резултатите на „Атака“ и СДС, както и тези на ДПС в определени райони. През 2011 г. вотът отново е по-малко фрагментиран, като е съсредоточен предимно върху управляващата партия. По-съществен брой мандати получават още БСП и местни формации. Цялостната тенденция говори за консолидация на демокрацията, т.е. гласовете са концентрирани върху по-малък брой политически актьори, които обаче имат по-голямо влияние върху политическия процес. Този феномен Морис Дюверже обяснява с т.нар. психологически фактор – обезкуражаването на електората да дава гласа си за формации, които така или иначе ще останат непредставени, го кара да гласува за тази от големите партии, която смята за „най-малкото зло.“

Съответства ли този модел на резултатите от парламентарни избори?

Да. И на национално, и на местно ниво виждаме едно и също. С риск да се повторим, отново наблюдаваме затихващото влияние на Българската социалистическа партия, укрепването на ПП „ГЕРБ“, постепенното „топене“ на гласовете, дадени за представители на традиционното дясно, появата на едни играчи, отпадането на други…

Какво можем да очакваме?

Ако приемем, че двата вида избори следват една и съща логика, би следвало да очакваме да продължи доминацията на управляващата партия, да се запази твърдостта на електората на ДПС, БСП да си запази второто място, макар и с малка преднина. И още нещо – връщане на традиционното дясно и на местно ниво, след като Реформаторският блок си намери място в 43-о ОНС.

А вие какво предвиждате?

Автор: Грета Цекова

Дизайн: Йълдъз Алиджикова

Join the Conversation