Надежда? П.С. Тайната на добрата държава

Надежда за добра държава

hope_header

Надежда. Презареждане?

Всяко начало носи след себе си надежда, енергия и желание за промяна. Всяко начало е интересно, динамично и пълно с ентусиазъм. Всяко начало, освен българското!

Ако имаше наръчник на новосформираните правителства, в него сигурно с големи букви на първа страница ще пише: “Заварихме държавата по-зле от всякога”.

Хора, стегнете се! Нищо не започва от днес, нищо не става зле или добре за един миг. Няма магическа рецепта за успех, която всички избягват. Така е и с живота ни, и с държавата.

И идва ново правителство да спаси деня. Но без да изпадаме в политически или партийни квалификации, искам да ви попитам едно нещо –

Какво се промени за теб? Какво се случи от 13 март насам?

Нещо? Или по-скоро нищо? Същото си е!

Защото държавата не се променя от едно действие … от едни избори? Помисли какво направи ТИ, за да е по-добре животът ти. И помисли кой може да ти помогне да го направиш по-добър? Защото ще ви издам една тайна:

“Добрата държава работи като съвкупност от единици, които постъпват правилно.”

Няма оправдание за взимането на подкуп, няма оправдание за безхаберието или мързела. Няма оправдание за негативизма и далаверите. Ако искаш нещо, пътят към него е право напред. Ако ти постъпваш правилно и си позитивен, скоро всички около теб ще станат такива, защото няма да има на кого да предлагат подкуп или далавера.

Животът действа на принципа на постоянното движение – нищо не застоява, нищо не трае вечно, всичко се изменя и се движи. Тези, които търсят възможностите на времето – вървят с него, а тези, които само го гледат – рано или късно остават в забвение.

Погледни залеза и помисли дали той е по-красив от една двадесетолевка?

Никой не може да е зле, ако има очите да види красивите неща в живота!

“Бъди промяната, която искаш да видиш в света” – Ганди

Join the Conversation