Бежанци по време на местни избори – ще посмеят ли кандидатите да се ангажират с проблема в своите предизборни платформи?

Какво се случва на общинско ниво

Изборите за кметове и общински съветници са само след месец, а предизборните кампании вече започват. В Народното събрание междупартийните битки и конфликти, логично, се изострят все повече – по стар български обичай така се втвърдяват партийните електорати. На дневен ред за депутатите, респективно партиите (същите, които ще излъчат кандидати за кметове и общински съветници), са някои стари теми като „историческият компромис” за Конституцията, консенсусът между самите партии от управляващото мнозинство – дали ще продължи да съществува или не, както и някои нови – като данъчните промени, давността за престъпления на комунистическия режим и т.н.

Общото между всички тези тематики е, че биват подхвърляни и разигравани между т.нар. „лява” и т.нар. „дясна” страна от българското политическо пространство, като единствената цел на тази своеобразна политическа игра е може би тъкмо извличане на съответни ползи на 25-и октомври. Дотук добре.

Ние българите сме свикнали на подобен театър дотолкова, че вече дори не ни прави впечатление. Нещо повече – изгубили сме гражданското си съзнание и усет, а оттам и интереса към това, което се случва около нас, а най-вече към обществената, политическа и геополитическа обстановка. Защото докато нашите псевдо-политици ни баламосват с не толкова важни, дори понякога „изкуствени” теми, на фона на това се случват събития, които преиначават геополитическата карта и създават нови междудържавни отношения.

Може би се досетихте, че процесите, за които говоря, са свързани с

бежанците и бежанската криза.

Без значение дали сме против приютяването на бежанци или не, те не просто чукат на вратата на Европа, а вече нахлуват в нея, независимо от всички обстоятелства. Няма да бъде пресилено, ако кажем, че това е най-голямото бедствие на този век. Защото по всичко личи, че настоящата бежанска вълна може да се превърне (ако вече не се е превърнала) в по-голяма от тези след Втората световна война. А това респективно означава, че и кризата е много по-сериозна. На пръв поглед изглежда така, че този глобален проблем засяга само и единствено големите държави и наддържавни обединения като Русия, САЩ, Германия, Франция, Турция, ЕС, тъй като на практика те взимат решенията по проблема и формулират политиките, по които да се работи.

Да, обаче осъществяването на политиките засяга не просто всички държави, към които има приток на бежанци, а дори едно ниво по-надолу – общинското/общините.

По-конкретно, бежанският проблем е такъв не само за държавата България, но и на нейните общини, особено тези, в които има концентрация на бежанци, тези, към които се изграждат бежански лагери, както и пограничните общини, разбира се. Такива са София, Елхово, Харманли, Свиленград, Петрич, Благоевград, Кюстендил, Хасково. Тези и много други общини са засегнати, а в най-скоро време и останалите може би ще бъдат обхванати от бежанската вълна. И тук следват въпросите – какво правят тези общини с бежанците, какво смятат да правят, способни ли са да се справят? Отговори на тези въпроси би следвало да дават кандидатите за общинските съветници и кметове. Естествено, че това би следвало да се случи главно по време на предизборните кампании, но до този момент аз не съм чул нито един кандидат не само да не дава решения, а и дори да говори по този въпрос.

А защо всъщност той е толкова важен за общините?

На първо място, приемането на бежанци от съответната община означава, че тя трябва да разполага с места, където те да отседнат – било то за кратък или дълъг престой. Някои градове като Елхово и Харманли вече разполагат с „бежански лагери”. В повечето случаи обаче това са сгради като училища например, които са пригодени за такива лагери. Те са стари и нефункциониращи, по описани на самите бежанци „приличат на затвор”, т.е. те не са място, удобно за живеене. В този смисъл трябва да бъдат построени нови бежански лагери или поне да бъдат реконструирани наличните. А това става с финансов ресурс. Откъде ще дойдат евентуално тези допълнителни средства към общините, това трябва да обяснят кандидатите за местна власт.

На второ място, всички тези бежанци трябва да бъдат регистрирани от общинското звено, което се занимава с тази дейност. Наред с това идват и други административни, бюрократични и нормативни процедури, които би следвало да бъдат надлежно спазени от компетентните административни органи. Всичко това ще изпита неимоверно административния потенциал на общините. Как ще повишат общинския административен капацитет, това трябва да обяснят отново същите тези кандидати.

На трето място, грижите по бежанците, социалните дейности и всичко останало, свързано с работата в тази сфера, изисква определен брой хора и то такива, които могат да го правят – експерти в тази област.

Това означава човешки ресурс, който всяка една засегната община трябва да предложи.

На четвърто място, всички тези кметове и общински съветници, които само след месец ще бъдат на столовете на местното самоуправление, ще имат нелеката задача да обясняват на местното население как то трябва да съжителства с хора, които имат различни от техните култура, ценности, обичаи. Да, в редица от тези градове от стотици години местното население се състои от няколко етноса, но през годините те донякъде са уеднаквили своята култура. Сега това ще бъде едно напълно ново предизвикателство за тях и главна роля в него трябва да заемат ръководителите на общините.

Естествено до самите избори има достатъчно време и кандидатите ще имат възможност да представят своите национални приоритети. Но ние, като граждани и гласоподаватели, трябва да следим дали бежанската криза ще присъства сред тях и под каква форма. Защото това е най-наболелият световен проблем в момента, който в най-скоро време ще рефлектира върху всеки един от нас. Затова е редно и ние да имаме отношение към него. Добре, че имаме избори всяка година – че иначе току виж сме забравили какво е да си гражданин.

Автор: Румен Митев

Join the Conversation