EduPunk – Интернет vs учебниците

EduPunk алтернативно образование

EduPunk – Интернет vs учебниците

Остави ума ти да създава

С предишната статия за Гошко EduPunk мислихме да напишем една декларация на българските EduPunk-ари, подобно на Аржентинския манифест, но осъзнахме, че не ни допада идеята да ограничаваме EduPunk. Решихме да споделим нашия опит с надеждата да откриете своя EduPunk ритъм и сами да решите какво от знанието ви прави щастливи!

Омръзнало ни е да ни казват какво трябва да учим. Какво няма смисъл да учим. Какво задължително трябва да знаем. Какво не е нужно да учим, защото никой няма да ни пита (или няма шанс да се падне на изпита). Омръзна ни да ни слагат ограничения на знанието. То не бива да е по калъп. То е нещо толкова ценно, уникално и красиво, то е скулптура. Гъвкав материал, който чака сърцето и умът да го изваят в причудлива форма, и да го покажат на света в целия му блясък! Знанието е творчество! Знанието не бива да познава ограничения, не бива да среща рестрикции и не бива да бъде затваряно между две прашни корици на стар учебник. И не бива да се потиска, а да се остави да лети. То е мисъл, то е желание, то е порив на човека да се развива, да разширява кръгозора си.

Аз от малка съм EduPunk. Винаги намирах начин да заобиколя правилата и дори да пропусна скучен час, за да имам време за по-интересните неща, които мога да науча! Така открих много уникални истини, които нашата образователна система беше забравила или пропуснала. Като що за държава е Афганистан, горещите андалуски танцьорки, индийските махараджи, британските лейди, Париж на 20-те… така обиколих целия свят, някои места посетих повече от веднъж и така освободих място за мечтите си, набелязах си много цели и разбрах какво наистина ме вълнува.

Така, без да искам, в един момент станах истински Edupunk, който замени класната стая с интернет браузър, книгата с монитор и химикала с мишка. Но вече знаех как да запомня всички неща, които бяха за мен ненужни в училище, просто не си запазвам линковете от тях в любими 😉

edupunks2

EduPunk подходът ми спести толкова много време, а паралелно с това ми даде изключително много знания!

Гошко EduPunk ме погледна и ми кимна одобрително. Четенето го е отказало от книгите и така е открил призванието си – да преподава, информира и да представя всичко красиво. Това го доведе и при Smartigraphs, където той лесно се учи и открива информацията.

Нас ни учат колко е важно да сме прилежни, внимателни и съсредоточени докато учим, да си спазваме задълженията към образованието – четене на уроци, писане на домашни… което обаче е изключително скучно понякога. Да, много от нас сме се научили да подхождаме сериозно и с отговорност към образованието си (Гошко пак ме поглежда и кима саркастично!), защото разбираме колко е важно то за нашето бъдеще. Ученолюбиви сме и толкова. Правим го, за да можем да вървим напред и да постигаме добри резултати. Но ако досега ученето можеше да бъде само между стените на някоя библиотека с камара книги и да трябва да запомниш всичко написано там, за да не пропуснеш нещо на изпита, то днес нещата са много по-лесни – днес Зубренето може да умре!

Три пъти ура за напредъка на новите технологии!

Днес вместо да трябва да наизустяваме различни ненужни факти, ние можем просто да питаме чичо Google или да проверим различни бази данни.

Днес имаме свободата да използваме умът си за креативност, а не за чекмедже, в което да пъхаме само факти.

Този дар ни предоставя интернет, където има страхотни ресурси с надеждна информация, просто трябва да знаеш къде да ги откриеш! Ето тук идва Гошко, за да ти спести скучното ровене в книги и каране с библиотекарки….

Именно интернет е основен инструмент на EduPunks (отново ура за напредъка на новите технологии!).

Опасността идва обаче от факта, че в мрежата има милиарди източници на информация- по-голямата част от които абсолютно непроверени и недостоверни. Всички сме свикнали да разчитаме на Уикипедия (преди половин година видях сайта измежду използваната литература и източници в учебник на „добър“ софийски университет) и повечето от нас приемат информацията там за абсолютно достоверна. Да, има наистина добре разработени статии, но обръщали ли сте внимание на препратките под статиите? Там се цитират цели поредици от книги, статии от журнали, блог постове и други източници. Тези препратки се използват, за да се гарантира истинността на информацията в wiki-статията. Често сред тях има наистина интересни и полезни, изключително ценни и оригинални източници, които ще обогатят знанията в дадено направление много повече от самото „сглобено“ (като лего, след прост google search) wiki-entry.

Полезно за начинаещи Edupunks

За тези, които сега навлизат в света на интернет образованието, ето много полезни източници като Project Gutenberg, The Saylor Foundation & Academy и много други, които предоставят ценни ресурси с отворен достъп. Това означава, че всички ние, които имаме достъп до интернет, можем да получим изключителни знания. Ние държим знанието си с курсора на мишката си!

Smartigraphs обединихме усилия с Гошо EduPunk, който ни „светна“ за някои страхотни уеб страници, пълни с достоверна информация, пълни с автентично познание. Решихме да споделим някои от своите находки и с вас:

  • Project Gutenberg – електронна библиотека с отворено съдържание, чието съществуване започва в „далечната“ за интернет епохата 1971 г. Днес тя разполага с над 43 000 безплатни книги в различни електронни формати за всякакви устройства. Сайтът разполага с удобна търсачка по ключови думи, която за секунди „изплюва“ и Ботев.
  • Connexions – „всеки може да разглежда и допринася“! Това е мотото на тази платформа за споделяне на образователни ресурси. Предлага възможността сами да подреждате „знанията“, които искате да придобиете под формата на колекции! Сайтът разполага с много ресурси както за хуманитарните науки, така и по математика и статистика!
  • KhanAcademy – безплатно образование за всеки, независимо къде се намира. Неправителствена организация, чиято мисия е да разпространява качествено уеб-базирано знание. В него можете да влезете и с Fcb профила си, да споделяте интересни материали с приятели. Този сайт е подходящ и за по-мързеливичките, на които не им се чете, но могат да гледат видео материали по цял ден! Това е една глобална класна стая, в която можете да следите прогреса си и да попълните „дупките“ в знанията си, които от време на време си проличават… а защо не и да се захванете с изцяло ново поле в науката!
  • Youtubeизненада! Освен музика и клипчета със смешни котки и кучета, кихащи панди и други забавни и странни обекти, най-големият сайт за споделяне на видео материали разполага с добре структуриран образователен раздел, който разполага с хиляди записи на лекции и презентации, семинари и конференции. Освен това има цели курсове по чужди езици, образователни клипове за деца и интересни документални поредици за онези, които просто обичат да слушат и научават за интересни феномени по света.

Позволи на ума си да създава, остави на компютъра да помни!

Автори: Ния Колева
и Владимир Василев

Прочети още за EduPunks тук: kakvo e edupunk

Още от рубриката ни SMARTiГлас

smarti-glas

Join the Conversation

1 comment