EduPunk разбира, подбира и ИЗБИРА

Много време мина, откакто с Гошко сме ти писали. Последно те запознахме с Laurie Pickard, която продължава да ни смайва със стремежа си да приложи наученото и да капитализира вложеното време, усилия и вложените минимални финансови средства в недормалния си и нетрадиционен MBA. А помните ли всъщност Гошко, нашият различен EduPunk-ар? Като социално ученолюбиво животно той продължава да следи всички новости в MOOC-овете и алтернативните методи на образование. Абониран е за всевъзможни Newsletters от най-добрите университети и най-предприемчивите образователни платформи. Научил е много нови неща, проследява най-новите тенденции и все повече се диви на технологичната революция в образованието.

Въпреки натовареното му ежедневие в интернет, Гошко се вълнува и от това какво се случва в реалния свят, светът на политика, власт, интереси. Търси всевъзможни източници на информация и се старае да е в час с последните събития на международната и родната сцена. Обича информацията, защото тя му помага да разбира света около себе си и сам да си вади изводи за проблеми като бежанската криза, пред която е изправена Европа, както и да дава адекватни коментари и съвети на свои познати и приятели. По сложните въпроси, като гласуването от чужбина на национални референдуми, често се допитва до уебсайта на SmartiGraphs, защото понякога е по-лесно да онагледиш процеса.

Като споменахме референдума – той ще се проведе успоредно с изборите за #местнавласт 2015г. Ще се прави нов местен избор, но за какво? Кой каква роля играе в него? Ако трябва да сме честни, Гошко изгуби много време в четене на закони: за местното самоуправление, за провеждането на различни видове избори на национално и местно ниво, за организирането и провеждането на референдуми… яде ли яде букви, книги и … се загуби.

Гошко се обърка от цялата неразбория – от свръхколичеството информация, която му предостави добрия приятел Гугъл. Тогава подсетих моя EduPunк приятел, че има и по-лесен начин да повишиш общата си култура за политическите и граждански процеси у нас.

Започнахме своята децентрализирана градска приказка отгоре-надолу:
Припомнихме си какво е централна власт и как се формира кабинет
• След това прочетохме статията за местната власт и проследихме всички ключови играчи на полето на местната власт

Гошко централизира речника си. А ТИ?

Гошко разбра колко е важно да отсееш важната информация, за направиш своя избор.

Гошко разбра, подбра и ИЗБРА.

Aвтор: Ния Колева

Join the Conversation