Среща с Главния редактор на SmartiGraphs

какво се случи на местните избори

 

 

Какво трябва да знаем преди да гласуваме
Главният редактор на SmartiGraphs за местната власт

Защо залагаме именно на темата за Местна власт?

Залагаме на темата за местните избори, защото считаме, че е много важно преди да гласуват, хората да осъзнаят ясно за какво гласуват и какво следва от това; какво избират, защо го избират и какво зависи от този избор. В случая се насочваме основно към младите, които за първи път се проявяват като гласоподаватели, като това обаче не е проблем само на младите, а и на голяма част от обществото – най-вече неяснотата за това какво зависи от местната власт, правомощията на кмета и на общинския съвет, какво зависи от тях и по какъв начин хората могат да им оказват влияние. Идеята на местното самоуправление е да бъде близо до гражданите, което означава, че и гражданите трябва да вземат активно участие в местното управление. Ако говорим за демокрация, която да е максимално близо до античните идеали, то на местно ниво може да се развива най-адекватно “управлението на народа”.
Идеята на нашата кампания е да откроим основните цели, структура и правомощия на местното управление, да дадем обективните знания на читателите ни – какво следва след избора, как да са активни граждани и ако са активни граждани на ниското ниво на управление – как лесно могат да бъдат и активни граждани при взимането на големи и важни решения.

Как подхождаме към съдържанието ?

Към съдържанието подхождаме преди всичко с много внимание, стремим се да бъдем максимално обективни и да презентираме информацията по един атрактивен и интересен начин, така че да образува ефективна система от знания, която да е разбираема за хората. Всеки един от нас, в процеса на работа, захвърля своите лични убеждения, пристрастия, вярвания и се води от идеята да представи чистото знание в най-добрия му вид. Използваме доказани източници, посочваме ги всеки път. По никакъв начин не пропагандираме избора на партия, коалиция, движение или др. Просто се опитваме да обясним по най-адекватния начин процеса на местното управление.

Какво ще засегнем като подтеми ?

Като подтеми се съсредоточаваме върху въпроси като регионализацията. Тема, която не се дискутира често в страната. Залагайки проблема за децентрализацията, ние поставяме въпроса за това какво представлява регионалното управление, къде се прилага, как може да се впише в българското управление. Представяме финансите на общината, от къде идват приходите в местната хазна, какво се случва с тях, как се преразпределят. Съсредоточаваме се и върху въпроса за финансовата децентрализация, който е много важен – към момента не се дискутира и в предизборните кампании, но той е съществен за това какво може да направи местната власт и как да осъществи всичките политики, които иска да реализира, и защо общините не са финансово независими. Така голяма част от основните теми за това как да опознаем местната власт влизат в съдържанието на кампанията за местната власт, в нашите статии и инфографики, в постовете и в блога ни – SmartiГлас.

Какви резултати очакваме ?

Резултатите, които очакваме, са да достигнем до максимален брой хора, да ги заинтригуваме, да бъдем тяхната първоначална искра и вдъхновение, за да се мотивират, да се интересуват от темата за местната власт, да разбират как действа властта. Искаме да ги насочим в техния избор, за да осъзнаят, колко важно е да гласуват и да имат наистина информиран избор за това какво правят гласувайки или не гласувайки и как да решат основни битови проблеми – ако да речем няма улично осветление в квартала ти, как да решиш този проблем и от кого зависи това да се осъществи. Искаме да бъдем една своеобразна енциклопедия и да покажем на възможно най-много хора защо е важно да гласуваш.

Как би оценила кампанията досега ?

Кампанията досега мисля, че е доста успешна. Има много положителен отзвук и обратна връзка от доста хора. Харесва им как предоставяме знанията по един атрактивен начин – чрез нашите инфографики – запазената ни марка. Надяваме се, че ще има все по голям успех и че повече хора ще успеят да достигнат до нашето съдържание и да се докоснат да нашата идея.

Какво да очакваме след кампанията ?

След кампанията продължаваме да ви забавляваме с други интересни теми, които ще са доста важни и значими. Миналото лято започнахме да работим по темата за енергетиката, която е доста сложна и непонятна за голяма част от българското общество … и не само. Сега планираме да продължим тази тема и, разбира се, искаме да предоставим максимално добро и обективно знание, като за целта ще работим с външни експерти и наши партньори. Ще се опитаме да смелим и да представим по най-добрия начин проблемите на енергетиката, както и бъдещото развитие на енергетиката в България и Европейския съюз. Също така ще продължим с теми, които засягат международната политика и са доста актуални в момента, и ще се опитаме да обясняваме не само събитията в България, но и всичко, случващо се по света.
 

Благодарим на Александра за прекрасното ѝ интервю! #местнавласт2015

Join the Conversation