Що за социално животно е EduPunk?

EduPunk

EduPunks – чували ли сте за тази нова порода хора?
Ще ви излъжа кой пръв я е използвал, но аз попаднах на думичката преди малко повече от месец докато се ровех в интернет. Попаднах на сайта на Аня Каменец за въпросния феномен.

А какво е EduPunk?

Буквално EduPunk е Образователен Пънкар или Пънкар в образованието (Education – образование; Punk – пънк, пънкар). Това, което е в основата на новото течение, е  че то се корени в самоинициативността на всеки един EduPunk и в личното му желание да се възползва от неконвенционалните източници и методи на познание поради простата причина, че иска да УЧИ.

EDUPUNKS искат да ЗНАЯТ и да МОГАТ

EduPunk e подход към образованието. Иновативен, непознаващ граници, възползващ се от глобализиращия се свят, от свръхколичеството информация в интернет и милиардите хора с различен опит и знания, които са в тази световна мрежа. С две думи, образованието за него не е заключено в училище/университет и в книгите, то е навсякъде и само трябва да се пресегнеш, за да го вземеш.

EduPunk е човек, който не играе по правилата… той създава свои. Може би се интересува от неща, които не влизат в програмите на университетите. Може би се намира на отдалечено място или няма възможност да си осигури добро гимназиално или висше образование. Може би има семейство, работа или други отговорности, които ограничават образователните му възможности. Може би просто обича новите технологии и алтернативните методи за обучение. Може би просто се бунтува. Феноменът приема формата, която вие му зададете. Аз съм EduPunk, защото ми харесва възможността да уча от всяка точка на земята (или на дивана си); защото не ми е достатъчно информацията, която получавам в университета; защото нямам възможност да записвам допълнителни курсове; защото има теми, които не се засягат в учебния план; защото има неща, които искам да знам СЕГА. EduPunk НЕ ПОЗНАВА ОГРАНИЧЕНИЯ!

kakvo e edupunk

Не е въпрос на географска ширина

Много ми беше трудно да проумея, че образованието е въпрос на самоинициатива, желание и интерес, а не на география. Няма значение дали ще си в Западен университет или ще учиш в български – висшето образование е това, което ти направиш от него. И на Запад има продънени университети, които нямат качество на преподаването, и тук има такива ВУЗове. Но дори да попаднеш в такъв – винаги МОЖЕШ да излезеш с прекрасна квалификация, която да не е само хартийка, а да е подплътена със знания и качества, натрупан опит и развито аналитично и комбинативно мислене. Повтарям се: въпрос на желание е. Ако не искаш да учиш и Оксфорд няма да те удовлетвори. Ако искаш само дипломата – и в Харвард ще намериш начин да минеш между капките и да я вземеш тази проклета хартийка. Народът го е казал: има ли желание – има и начин (както за доброто, така и за не дотам доброто).

АЗ СЪМ EDUPUNK!!!

Аз самата не съм напълно доволна от знанията си, но и възрастта ми не позволява да имам опита и знанията на човек, който е отделял време и внимание на книгите десетилетия повече от мен. Важното е, че се опитвам. Уча. Ровя се, чета, информирам се, мисля, чудя се, разпитвам… Имам усещането, че се развивам, че не тъпча на едно място и най-важното – разбрах наистина, че няма безсмислено знание. Всяко късче информация има стойност и никога не знаеш кога ще ти влезе в употреба.

Аз съм EduPunk и дерзая
да знам, да уча, да мога,
а някой ден и да уча другите,
да споделям опита си,
да предавам знанията си.

Гледам на СУ по друг начин – като кошер с пчели, жужащи на химични, биологични, медицински, физични, политически, социологически, юридически и други езици. И всяка думичка от всеки език е знание и полза за мен. А Интернет се превърна в една модерна аудитория!

Пънкария

Не съм само аз на този свят. Има много други като мен дори в България. Запознавала съм се с не един и двама сънародници, пръснати из цялата страна, а и отвъд границите й. И е интересно. И е забавно. И е страхотно. Запознаваш се с различни хора, с различно минало, различен BACKGROUND – образование, професия, хобита, интереси….. Пънкария!

Това, което ме изумява най-много в течението EduPunk е, че единственото, което свързва всички, е желанието за придобиване на знания и нищо друго няма значение. Създава се едно усещане за толерантност, близост, разбиране – нямаш и представа що за хора са в ежедневието си всичките ти „колеги“ от виртуалния ВУЗ, но знаеш, че сте свързани чрез ЗНАНИЕТО, чувстваш ги близки и ги приемаш всички – независимо от различията.

И все пак, ако не вярваш….

Западни хегемони в образованието като MIT, Stanford, Princeton, Peking University, Yale, University of Zurich… и още много други… за които не един гимназист мечтае, защото вярва, че те ще му отворят вратите към светло и лесно бъдеще, към сигурност и спокойствие…. да, същите тези утвърдени институции предлагат голяма част от курсовете си с отворено съдържание, поддържат платформи за свободен достъп до лекции, презентации, курсове, поддържат YouTube канали със записи на най-актуалните си лекции, дебати и дискусии. И ти, от удобството на своя дом, можеш да се докоснеш до високата академична атмосфера на тези учебни заведения.

Питай чичо Google и се убеди сам 😉

Автор: Ния Колева
Политология СУ

Още от рубриката ни SMARTiГлас: http://bit.ly/16n62kq

smarti-glas

Join the Conversation

5 comments

  1.    Reply

    […] Прочетете останалото на този линк: http://smartigraphs.com/obshtestvo/kakvo-e-edupunk/ […]

  2.    Reply

    […] предишната статия за Гошко EduPunk мислихме да напишем една декларация на българските […]