Когато Бойко срещне Дейвид или до какво водят три папски погалвания

Само преди година ви говорих за ритуалите в българската политика и ето, че днес отново има повод. Ако тогава статията (тук) беше посветена на това да запознае читателя с ритуалите при конституирането на Народното събрание, то сега ще обърнем внимание на тяхното (не)изпълнение от страна на българския министър-председател при срещата му с британския такъв, която се състоя само преди седмица.
Бойко Борисов и Дейвид Камерън не се срещат за първи път. За това обстоятелство говори и фактът, че двамата разменят думи на неофициалната форма при общуване „ти”. Та дори и на малки имена. Ние, българите сме свикнали с фамилиарниченето на министър-председателя. Фамилиарничене дори е доста меко казано – Борисов има навика не просто да говори на „ти” с хората, с които работи, а дори да ги присвоява в стил „министрите ми”. Когато обаче чуеш, че двамата премиери – британският и българският, си говорят като стари приятели (Дейвид и Бойко), вече знаеш, че недипломатичният бойковски тон вече е пренесен и на европейско равнище. С канцлера на Германия Ангела Меркел трудно може да си го позволи, там не може да излезе от фиксираното „г-жа Меркел”, но с Дейвид Камерън, Борисов успя да демонстрира своя народняшки маниер, принизявайки дори самия Камерън до него.

Той беше заявил своите намерения да принизи Камерън до това ниво още преди половин година. Тогава на една среща на високо равнище, почти нарани британския премиер с типичната си „мечешка прегръдка”. След сблъсъка с Бойко Борисов, Камерън беше заявил: „Още се възстановявам от прегръдката ми с Бойко”. След визитата си в България, британецът остана здрав и непокътнат от Бойковите ласки, но при всички положения българският премиер беше отвъд всякакъв дипломатически етикет. Оставяме настрана факта, че министър-председателят на България не владее чужд език. Нали и без това си има преводачи.

За друго ми е думата – за постоянните несъзнателни гафове, които съпътстват Бойко Борисов и които по нищо не могат да се сравняват с напълно съзнателните протоколни пропуски на Силвио Берлускони например. Докато при Берлускони заигравката с протокола е премерена, то тук при Борисов тя е извън всякакви норми, ако въобще може да се нарече заигравка.

Да започнем от начина му на ръкуване по време на срещата – захватът с две ръце недвусмислено показваше желанието на Борисов за сближаване с Камерън. Или пък вече установената близост помежду им. На няколко пъти по време на срещата беше изтъкнато, че България ще търси подкрепа от Великобритания в кохезионната политика. Не се съмнявам, че според Борисов приятелският подход с Камерън е добър ход за да получи такава подкрепа. Но каквато и да е била целта на подобен род ръкостискане, то със сигурност не е според приетия дипломатичен протокол.

Близостта между Бойко и Камерън
Захватът с две ръце недвусмислено показваше желанието на Борисов за сближаване с Камерън

Част от стратегията по неглижиране на дипломатичните отношения включваше и т.нар.  урок по география, който Борисов изнесе на Камерън. Лидерът на ГЕРБ със сигурност няма педагогическо образование в сферата на географията. Дори и да имаше, няма право да използва такива метафори, най-малкото защото общува с човек от същия ранг, пък дори и по-висок.

Друг момент беше част от разговор в предаването „Панорама”, излъчено в петък вечерта (04.12.), когато българският министър-председател гордо заяви пред водещия: „Аз го возих с джипката”. Има се предвид, че Борисов е возил Камерън, за да му покаже някои забележителности. При въпрос от страна на водещия дали това не е забранено според някакви правила, Борисов отговори отрицателно.

Сякаш етикетът е изтрит от поведението на българския политически лидер.

Нещо повече – протоколът не е важен и Борисов е над него. Само че Бойко Борисов трябва да знае, че етикетът и протоколът съществуват още от зараждането на междудържавните отношения и ако той воюва с тях, ще претърпи поражение. В България може да му се кланят заради този уж харизматичен стил на комуникация, но на международната сцена това е непростимо.

Традиционно, Борисов гарнира всяка своя торта от гафове с черешка. В случая това се оказа нашумялото в медиите изречение:

„Три папи са ме галѝли по главата”.

Да се чуди човек кое да коментира първо – дали граматиката на изречението, изговарянето на думата „галили” ли, дали самото папско погалване, автохвалбата ли, или пък несъмненият дипломатически провал.

Да речем, че и с това сме свикнали – в българското политическо пространство не са малко политиците, които не успяват да се справят с правилния книжовен български език – парадоксално, един от тези, които успяват, е лидерът на ДПС Лютви Местан. Но това е друга тема. Буди размисъл обаче въпросът защо Бойко Борисов е решил, че може да впечатли Дейвид Камерън с това си постижение, при все че британският премиер не е католик. Нещо повече – защо Борисов се впечатлява, при положение, че неговият „началник” не е католик?

Едно нещо е сигурно – докато редим гаф след гаф в сферата на дипломацията, нито една страна няма да ни вземе на сериозно. Нито за сътрудничество, нито за европейски политики, нито за подкрепа или нещо друго.

Изграждането на сътрудничество и създаването на партньорства изисква на първо място сериозно отношение.

Без глупави фрази, заучени номера или първични шеги, които са присъщи за нашия премиер. Ако това продължи, България ще бъде все по-изолирана и нашият глас – гласът на нейните граждани, няма да се чува никъде. Може би българският министър-председател не осъзнава, че по този начин застрашава не само своята репутация (която така или иначе е компрометирана), но и рискува бъдещето на всеки един българин. Надявам се само, когато се осъзнае (ако въобще се случи, тъй като неговите действия са вследствие на природно-вродени инстикти) да не бъде късно…

Ама Борисов не е виновен за всичко това. Той просто си яде баницата. А кой му я дава, не знам…

Автор: Румен Митев

Join the Conversation