Нови и стари ритуали в 43-то Народно събрание

43-о Народно събрание

Ритуалите са един от важните елементи в междучовешките, междуорганизационните, междудържавните взаимоотношения въобще. Именно те са важна и съпътстваща част по време на откриването на първото заседание на Народното събрание.

Румен Митев, Rumen Mitev
Румен Митев | Рубрика #SmartiГлас

На първо място, защото ни показват отношението на новоизбраните депутати към официалния протокол, към етика и правилата на общуване. На второ място, защото отразяват отношението им към процедурите и хората изобщо. И на трето, защото се явяват като екстраполация за бъдещи събития. Доста често, едни бъдещи действия, споразумения, коалиции, договорки и пр. от страна на депутатите и респективно партиите са заложени още в поведението им по-рано. Т.е. дали са знак какво да очакваме именно чрез обръщанията си, облеклото, подаръците, които си разменят, ръкостисканият и всичко останало, което включва ритуализацията. Тази своеобразна стенограма на ритуалите проследява всичко това още от началото на самата церемония.

Камерите следят Георги Близнашки, който влиза в залата и се ръкостиска с всички от първия ред. Церемонията започва и всички ръкопляскат. Президентът ръкостиска служебния премиер. Другите министри от служебния кабинет – не. Стефан Данаилов открива церемонията, тъй като е най-възрастният депутат. В момент на изблик към електронното устройство казва „Що мъ не ще бе”. Обръща се първо към президента, след това към патриарха в своето слово, което е сравнително кратко. Изявлението му е с тъга в гласа. На път е да се разплаче. Всички стават за клетвата. Но той не успява да намери листа с клетвата в продължение на няколко минути! Лютви Местан става и подава своя лист. Данаилов е разхвърлян и объркан. Чува се на микрофона „Няма ми я клетвата. Ще ги убия”. Закопчава си сакото преди клетвата, защото такъв е етикета. Трябва да се говори със закопчано сако. Почти всички са с бели и сини ризи. Неговата е светлосиня. Вратовръзките не са с цветовете на партиите. Всеки е избрал вратовръзка според предпочитанията си. Има с червени, има със сини, независимо от партийната принадлежност. Всички са наясно с ритуала, че след българския химн следва този на ЕС, защото всички остават прави. Единствено групата на АТАКА сяда по време на този химн. Всички останали са изправени.

Narodno_subranie_2014
© БГНЕС, архив

Идва ред на президента да произнесе реч. Президентът също се закопчава преди изявлението. Вратовръзката му е неутрална. И той се обръща към патриарха на второ място. Използва жеста „къщичка” докато говори. А също и затваряне на ръцете една в друга. Плевнелиев цитира Левски. Но просто издекламира написаното. Приветства коалиционните договорки или т.нар. консултации преди конституирането на парламента. Изявлението на президента е прекалено дълго. Говори по всякакви злободневни теми. Прави грешки при изговарянето на думите, защото чете и гледа да говори бързо. Към края тонът става по–тържествен.

Следват изявления на лидерите на партии по ред. Бойко Борисов целува ръката на патриарха при излизането си. Той се обръща първо към него, след това към президента и останалите. Той е с брада, синя вратовръзка и синя риза, в различни нюанси разбира се. Не чете по време на словото си. Ръцете са му поставени на трибуната. Използва любимата си дума „сиреч”. Говори така, все едно е политикът с най-голям опит. В края отново целува ръката на патриарха.

Михаил Миков също се закопчава. Той също целува ръката на патриарха. Но при поздравленията го поставя към края. При изявлението си вече е разкопчан и чете. Бяла риза и червена вратовръзка. Единствен до сега съчетава облеклото с убежденията си. По време на словото си държи листовете, от които чете. Говори за разделение в идеологиите. Над 10 пъти използва словосъчетанието „социална държава”. Още толкова думата „социална” и нейните производни. Стафан Данаилов влиза в ролята си на председателстващ и се обръща към Михаил Миков с Мишо по време на изявлението за да му напомни, че трябва да спазва регламента от осем минути.

Местан не целува ръката на патриарха. Единствен той от лидерите на партии се обръща и към омбудсмана. Бяла риза и червена вратовръзка. Чете. Ръцете са му на трибуната. Леко приведен е. Изглежда доста възрастен. В словото си изглежда едновременно уплашен и агресивен, заради анти-дпс истерията след изборите. Прави жестове с ръката- свити пръсти, все едно преподава или назидава. Все едно търси сметка от някой за нещо. Обръща се с „Г-жо Манолова” към Мая Манолова, обвинявайки изборния кодекс. Свива юмрук. В края вече не чете. Завършва с „Бог да ни дари с просветление”.

Радан Кънев стиска ръката на патриарха все едно я целува. Най-елегантният и дипломатичен ритуал до сега. Обръщенията са му като на другите. Той е с червена вратовръзка (бордо)! Абсолютно несъответстваща на идеологическото пространство, което представлява. Сакото е закопчано. От време на време чете. Говори с патос. След него говори и Кунева. Единствената партия, от която говорят двама човека. Тя също почита патриарха. И той нея като става леко. Все пак е жена. Тя се обръща първо към президента и след това към всички останали. Тя е с рокля в бяло и черно. В началото не чете, след това чете декларация с няколко точки.

Валери Симеонов първо се ръкува с патриарха, след като патриархът става, той му целува ръката. Бяла риза и лилава вратовръзка. Има значка във формата на картата на България и в цветовете на знамето, на ревера си. Чете декларация. Говори за програмата на Патриотичния фронт. Някои депутати се присмисват на казаното. Лютви Местан вече е напуснал парламента.

Светлин Танчев целува ръката на патриарха почти облизвайки я и се задържа прекалено дълго. Обръща се първо към него. Бяла риза и вратовръзка в синьо на райета. Чете. Позата му е в стил Бойко Борисов. Движи се на място, почесва се. Говори от името на партията под формата „ние”. През това време Стефан Данаилов се кара на левицата да седнат.

Волен Сидеров иска да се махне знамето на ЕС. С това започва изявлението си. А също с благодарности към хората, които са гласували за партията. Той е със сива риза. Без вратовръзка. На ревера има значка на АТАКА. Вкарва сексуални елементи и асоциации в словото си. Говори без да чете. Жестикулира енергично. Говори с метафори и висок тон. Завършва с прекръстване.

Ивайло Калфин не поздравява физически патриарха. Обръща се към Георги Близнашки с „професоре”. Сакото е закопчано. Поздравява Бойко за консултациите. Калфин отразява отсъствието на Местан.

Стефан Данаилов отново се отнася небрежно към парламентарните процедури процедурите, когато е време да се гласува за избор за председател. Чува се репликата от него „Какви дебати бе, братко”.

Парламентът аплодира Цецка Цачева за избора и за председател. Цветан Цветанов подарява букет цветя и си разменят три целувки.  Бойко Борисов се заканва на Чуколов докато говори. Стефан Данаилов се шегува, че Цачева му е фен. И докато той говори, тя е изправена. При встъпването си, тя целува ръката на патриарха. С Данаилов само се ръкуват, без целувки. При словото си изглежда весела и щастлива. Облечена е с черно сако, отдолу с бяла дреха. Същите тонове и цветове като Кунева. Има сребърна брошка на ревера си, наподобяваща цвете. Междувременно Местан се е върнал на мястото си и е седнал разпищолено. Делян Пеевски изглежда заспал. Камерата го улавя да играе игрички на телефона си. Явно е отегчен. След това камерите показват, че Местан отново е изчезнал.

Патриархът напуска залата. Кима към Цачева. Цачева влиза в ролята си на председател. Миков призовава към настроение. Кунева поздравява Цачева с ръкостискане. Валери Симеонов също. Волен Сидеров се обръща към Цецка Цачева с друго име. Цачева изпраща Плевнелиев, защото работата на парламента започва. Той се сбогува с целувка и поздравления към нея. На излизане ръкостиска Михаил Миков.

Следват обичайните парламентарни процедури.
Изводите са за вас.

 

Автор: Румен Митев
Студент по Политология
СУ Св.Климент Охридски

Join the Conversation