Няма да се оставим на страха. Ние сме по-силни! (Лично обръщение)

Скъпи читатели и приятели,

В последните години светът среща нова заплаха в лицето на световния тероризъм. Един феномен, който не можем да пренебрегнем или изолираме. Това е световен проблем, засягащ хората на всеки континент и във всяка държава. В Петък вечер Франция, Европа и целият свят станаха свидетели на още една трагедия. Терористичните атентати във френската столица Париж предизвикаха смъртта на над 120 души и раниха още десетки. И това не е изолиран случай на жестокост в последните дни и месеци. Няколко дни по-рано в следствие на бомби взривени от атентатори самоубийци имаше десетки жертви в Бейрут, а в края на месец Октомври 224 души умряха на борда на руски пътнически самолет, след като той беше свален над Египет. Всички тези примери показват мащабността на проблема.

От свое име и от името на екипа на SmartiGraphs искам да изразя своите искрени съболезнования на всички хора, засегнати от този нечовешки акт на жестокост по целия свят.

Моята позиция като гражданин на ЕС е ясна и непоклатима. Аз заклеймявам тези атаки и хората, свързани с тях, като нечовешки, нецивилизовани и против всички човешки добродетели. Няма извинение или причина за такъв акт на жестокост, защото терористичните атаки засегнаха не само живота на хората, станали жертви, техните близки и хората във Франция, Русия или Ливан, тези атентати засягат целия цивилизован свят и ценностите, зад които заставаме. Аз като българин и гражданин на ЕС вярвам в свободата и човешките права на всеки. И с огромна тъга видях как те бяха потъпкани отново в нощта на 13. 11. 2015 г. Атентатите засегнаха хора, които посещаваха спортни, културни събития или се наслаждаваха на вечер навън с приятели. Това е посегателство срещу свободата. Това не са хора, взимащи решения за външната или военната политика на една страна. Това са хора, граждани, каквито сме и ние. Затова ние не оставаме безразлични и никой човек, споделящ тези ценности, не трябва да бъде.

Искам да ви споделя своята лична позиция. В момента се намирам в Брюксел, мястото където са живели атентаторите в Париж, и където са подготвяли своята атака. Днес тук има страх, мен също ме е страх, защото живея на 500 метра от една от сградите на Европейската комисия и всеки ден там може да има нов опит за атентат. Страх ме е, защото на 14.11. имах автобусен билет за Париж и ако си бях легнал по-рано и не бях прочел последните новини, щях да съм на път за там. И защото мислех да си купя билет и да отида с приятелката си там още Петък вечер. И тук нещата стават истински, тук ме свива сърцето и започвам да виждам колко близо е проблемът до мен. Не искам да звуча като жертва, аз не съм, но искам да ви покажа, че не трябва да мислим, че Париж, Бейрут или Египет са толкова далеч, че за нас няма значение. Но по-важно искам да ви кажа, че дори да са близо, аз няма да си тръгна от тук сега и няма да избягам, защото ние сме по-силни и ние трябва да защитаваме ценностите си. Хората с чисти сърца и идеи ще продължим да правим света по-добро място, независимо колко страшно и близо е опасността. И ние ще победим!

От името на целия екип на образователния проект SmartiGraphs искаме да изразим нашата готовност със силите и инструментите, които ние използваме, НИКОГА да не спираме да защитаваме европейските и общочовешки ценности, независимо от обстоятелствата. Ние винаги ще вярваме в тях и силата им, защото светът ще преодолее тази нова доза жестокост, за да стане по-добро място утре.

Искрени съболезнования.

Владимир Василев,
Създател на SmartiGraphs

Join the Conversation